Skip to content

İş Yeri Hekimliği

İş yeri hekimleri, iş yerinde kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Birimleri veya dışarıda kurulmuş olan Bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nde
– Rehberlik ve danışmanlık
– Sağlık gözetimi
– Eğitim ve bilgilendirme hizmetlerini , ilgili birimlerle işbirliği içerisinde yönetmelikte belirtilen sürelerde yürütürler.

GÖREVLERİ
– İşverene, iş sağlığı konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak
– Çalışanların işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini yapmak
– Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim vermek
– İşin yürütümündeki ergonomik ve psikososyal riskleri değerlendirerek, iş ile işçinin uyumunu sağlamak
– İş sağlığı ve güvenliği kurulu çalışmalarına katılmak
– İşyerindeki gözetim ve denetim sistemi çalışmalarına katılmak
– Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları, duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği konusunda gerekli kontrolleri yapmak
– İş güvenliği öncülüğünde yapılan risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak
– İşyerindeki risklerin değerlendirilmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata uygun koruyucu sağlık muayenelerini yapmak
– Gece vardiyaları da dâhil olmak üzere işçilerin sağlık gözetimini yapmak
– İşyerindeki genel hijyen şartlarını denetlemek
– Yıllık çalışma planı hazırlamak

Sağlık Raporu

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde çalışacak işçilerin işe girişlerinde ve işin niteliğine ve şartlarına göre bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarının fiziki muayene ve gerektiğinde de laboratuar bulgularına dayanılarak hazırlanan hekim raporu ile belirlenmesi zorunludur. İşin devamı süresince de bu işlerde çalışmalarında sakınca olmadığının ‘’ periyodik aralıklarla ‘’  hekim raporu ile tespiti zorunludur. Bu raporlar işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi tarafından verilebilmektedir. 

– İşyeri hekimlerimiz işe giren her işçiye oluşturdukları prosedürlere göre gerekli muayeneleri yapar ve işe uygunluıklarını belgelerler.

– Yapılan işlere göre belirlenen periyotlarda işçilerin periyodik muayenelerini yaparak mesleki maruziyetleri ve gerekli sağlık gözetimlerini yaparlar.

– Hassas risk grupları, meslek hastalığı tanısı veya şüphesi olanlar, kronik hastalığı olanlar, madde bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi işçilerin, uygun işe yerleştirilmeleri için gerekli koruyucu sağlık muayenelerini yaparak rapor düzenlerler.

× Sizlere nasıl yardımcı olabilirim?